Współpraca z UG

21 czerwca 2016 21:44 | Współpraca z UG

Zaproś naukowca do szkoły UG / sprawozdanie z wykładów

ZAPROŚ NAUKOWCA DO SZKOŁY

W sobotę 4 czerwca 2016 roku, podczas Rodzinnego Festynu „Czas na Zdrowie” gościliśmy w naszej szkole naukowców z Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego, którzy poprowadzili zajęcia teoretyczne dla nauczycieli i uczniów klas przyrodniczych, w ramach programu „Zaproś naukowca do szkoły.

Pierwszy wykład pt. „Czy możemy uniknąć chorób dietozależnych?” wygłosił Pan dr Ziemowit Ciepielewski z Katedry Fizjologii Zwierząt i Człowieka. Podczas spotkania poruszone zostały zagadnienia dotyczące neurobiologicznego i neurohormonalnego podłoża pobierania pokarmu. Uczestnicy wykładów poznali podstawowe zasady żywienia i szereg chorób dietozależnych. Dowiedzieli się m.in. jak powstaje cukrzyca i co robić aby uniknąć cukrzycy II stopnia. Ponadto omówione zostały podstawowe zaburzenia odżywiania takie jak jadłowstręt psychiczny, żarłoczność psychiczna, ortoreksja i bigoreksja. Rozwiano także wątpliwości co do tego, czy jedzenie może prowadzić do uzależnienia.

Pan Ziemowit bardzo dokładnie omówił zaburzenia masy ciała oraz wyjaśnił, w jaki sposób możemy sprawdzić, czy nasza waga jest prawidłowa. Uczniowie zapoznali się z podstawowymi typami otyłości i ich powikłaniami. Dodatkowo prowadzący odpowiedział na wszelkie pytania dotyczące tego, dlaczego odchudzanie się jest tak trudne i często kończy się niepowodzeniem. Prelekcja została wzbogacona także o ciekawostki dotyczące aktywności fizycznej, która jest podstawą zdrowego stylu życia.

Drugi wykład pt. „Czy naprawdę powinniśmy obawiać się zaburzeń neurorozwojowych?” poprowadził Pan mgr Kacper Ptaszek z Katedry Fizjologii Zwierząt i Człowieka. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się czym właściwie są zaburzenia neurorozwojowe oraz dlaczego w przypadku ich występowania tak ważna jest szybka diagnoza i wcześnie rozpoczęta terapia. Prowadzący dokładnie scharakteryzował wybrane zaburzenia neurorozwojowe oraz wyjaśnił, co może być ich przyczyną i czy istnieją skuteczne metody pomocy dzieciom z tego typu zaburzeniami. Opowiedział także o przyszłości dzieci dotkniętych chorobami wynikającymi z zaburzeń neurorozwojowych.

Oba wystąpienia były bardzo interesujące. Wykładowcy wykazali się ogromną wiedzą i stworzyli przyjazną, sprzyjającą nauce atmosferę. Chętnie służyli radą i odpowiadali na pytania uczniów
i nauczycieli.

Oby więcej tak ciekawych lekcji biologii w naszej szkole!

Dostarczył: Szymon Michalski

Zdjęcia: Anna Kajtek